Den sibiriska katten

Historia:

Sibirisk katt godkändes 1998 som ras i FIFe och 2000 registrerades den första inom SVERAK.

Ursprungligen befolkades Sibirien av nomader, fiskare och jägare och den sibiriska kattenhärstammar enligt många från ryska immigranter på 1700-talet som tog med sig sina katter till Sibirien. Där behövdes de till att hålla råttorna borta från sädesmagasinen. Enligt Royal Canins Kattencyklopedi att den sibiriska katten troligen är korsning mellan tamkatter som kommit med sina ägare och lokala vildkatter. I det bistra klimatet utvecklades rasen till den vi idag känner igen som Sibirisk katt. Men ryska uppfödare hävdar att detta inte är sant då inga vildkatter skulle ha kunnat överleva i det hårda klimatet med djup snö och kyla. Såsmåningom kom rasen tillbaka till Europa via kattklubbar I Moskva och St Petersburg som uppmärksammat den unika rasegenskapen hos Sibirisk katt under 1980-talet. 

Utseende:

Den Sibiriska katten är kraftig och muskulös med stora, runda tassar. Den har lång svans och kort, kraftig hals. Huvudet är kort och trubbigt kilformat med en bred och lätt rundad panna och välutväcklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop, i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är mediumstora, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar.

Pälsen ska vara mycket tät och relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Täckhåren är vattenavstötande och ska kännas något hård vid beröring. Svansen är lång med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.

Allergi:

Den Sibiriska katten har visat sig fungera bra för många allergiker beroende på att den har en mindre mängd av proteinet Fel d 1 som är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Vi rekommenderar att man innan köper en sibirisk katt testar sin allergi ett testhem. Testhem hittar man på Sällskapet Sibirisk Katts hemsida www.sibiriskkatt.se/allergi-testhem/allergitest/

Att ha en sibirisk katt:

Att ha en Sibirisk katt som innekatt fungerar bra om man ser till att den aktiveras ordentligt. Den behöver aktiviering och omvårdnad för att må bra. Detta är en katt som älskar höga höjder så ett klätterträd från golv till tak rekommenderas om man nu inte vill ha sin katt balanserandes på gardinstänger och annat :-) Det är otroligt social katt som går att lära olika tricks och som vill vara med i alla sammanhang.